2010. szeptember 14., kedd

Korrupció

"Jelentőségéhez mérten a közgazdasági elmélet viszonylag keveset foglalkozik a hivatali hatalommal való visszaélésekkel" és a korrupcióval - állapítja meg Hámori Balázs magyar közgazdász. Ennek "talán az lehet az egyik oka, hogy a [modern] közgazdasági elméletek elsődleges szülőhelyén, az angolszász országokban a legalacsonyabb a korrupció foka, míg azokban a gazdaságokban (például Afrikában, a FÁK országaiban, a Balkánon), amelyekben a korrupció mindent elborít, kevésbé jellemzőek a független közgazdasági kutatások."
Majd pedig azzal folytatja, hogy a korrupción valójában még az sem segít, ha olyan szigorú szabályokat alkotunk, amelyek alól nincs kivétel, hiszen a rendőr még ha mindig és mindenki számára tilos is áthajtani a piroson, "dönthet" úgy, hogy az illető valójában sárgában indult el. És bár "igaz, hogy a sok kivétel megkönnyíti mind a korrumpálók, mind pedig a korrumpáltak helyzetét, de a kivételek hiánya önmagában még nem garancia a korrupció kiküszöbölésére".
A Bruttó szeptemberi adásában Papp Krisztinával (Transparency International, Magyarország) arról beszélgettünk, hogy hol tartunk és mi a megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése